Solunum yolu enfeksiyonları, solunum sistemini etkileyen ve genellikle virüsler veya bakteriler gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlardır. Solunum yolu enfeksiyonları alt ve üst solunum yolu olmak üzere ayrılabilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Burun, boğaz, kulak ve sinüsler gibi üst solunum yolunu etkileyen enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı ve grip, en yaygın üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları: Bronşlar ve akciğerler gibi alt solunum yolu organlarını etkileyen enfeksiyonlardır. Bronşit ve zatürre (pnömoni) gibi enfeksiyonlar alt solunum yolu enfeksiyonlarına örnektir.
Solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri genellikle benzer semptomlardır. Yaygın semptomlar arasında öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı, ateş, baş ağrısı, nefes darlığı ve halsizlik bulunabilir. Benzer klinik semptomların görünüyor olması enfeksiyonun türünün teşhis edilmesini zorlaştırmaktadır.
Günümüzde PCR teknolojisinin gelişmesiyle birlikte Solunum Yolu Enfeksiyonu PCR Testi ile boğazdan alınan sürüntü örneğinde bakteri ve virüslerin genetik materyali tespit edilebilmektedir.
Laboratuvarımızda uyguladığımız 7’li Solunum Yolu Enfeksiyonu PCR Testi ile erken dönemde enfeksiyona en sık sebep olan 7 farklı patojeni tespit edebilmekteyiz.
Solunum Yolu PCR testinin faydaları ; benzer semptomların teşhisi zorlaştırdığı vakalarda doktorlarımızın hastadaki solunum yolu enfeksiyonun teşhisini kolaylaştırmak ve tedaviyi hızlandırmakla birlikte gereksiz antibiyotik kullanımını ortadan kaldırılmasına destek olmaktır.
7’li SOLUNUM YOLU PCR TESTİNDE HANGİ ENFEKSİYON ETKENLERİ TEŞHİS EDİLEBİLİR?
7’li Solunum Yolu PCR Testinde aradığımız ve Solunum Yolunda en sık rastlanan bakteri ve virüsler ve neden oldukları enfeksiyonlar şu şekildedir:
GRUP A STREPTOKOK (BETA):
Grup A Streptokok Enfeksiyonları: Grup A Streptokok (Streptococcus pyogenes) bakterisi, boğaz enfeksiyonlarına (streptokok farenjit) neden olur. Bu enfeksiyonlar boğaz ağrısı, ateş, bademciklerde şişme ve beyaz lekeler gibi semptomlarla kendini gösterir.
Özelliklere çocuklarda görülen ve antibyiotik tedavisi gerektirebilen en önemli bakteridir.
SARS-COV-2:
COVID-19: SARS-CoV-2 virüsü, COVID-19 adı verilen bir solunum yolu enfeksiyonuna neden olur. Semptomlar arasında ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ağrıları ve tat veya koku kaybı bulunur. Bu enfeksiyon ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
INFLUENZA A ve INFLUENZA B:
İnfluenza (Grip): İnfluenza A ve İnfluenza B virüsleri, grip olarak bilinen bir solunum yolu enfeksiyonuna neden olur. Semptomlar arasında yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik bulunur. Her yıl grip mevsiminde salgınlara neden olabilirler.
RSV (Respiratory Syncytial Virus):
RSV Enfeksiyonları: RSV, özellikle bebekler ve küçük çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Bronşiolit ve zatürre gibi ciddi solunum rahatsızlıklarına yol açabilir.
ADENOVİRÜS:
Adenovirüs Enfeksiyonları: Adenovirüsler, solunum yolu enfeksiyonlarına ve göz enfeksiyonlarına yol açabilirler. Semptomlar arasında soğuk algınlığı benzeri belirtiler, göz iltihapları ve mide-bağırsak enfeksiyonları bulunabilir.
RİNOVİRÜS:
Rinovirüs, soğuk algınlığı olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Semptomlar burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı gibi hafif solunum yolu belirtilerini içerir.
Bu enfeksiyonlar erişkinlerde ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülen nedenleridir. Çocukların bağışıklık sistemleri genellikle daha zayıf olduğu için, bu enfeksiyonların bir veya bazen aynı anda 2 sine (koenfeksiyon) yakalanma riski daha yüksektir.
SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINI TESPİT ETMENİN ÖNEMİ
Solunum yolu enfeksiyonları, özellikle çocuklar ve yaşlılar gibi hassas gruplarda ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.
Bazı vakalarda hasta aynı anda iki veya daha fazla patojenik mikroorganizma (virüs, bakteri, parazit vb.) ile enfekte olabilir. Bu koenfeksiyon, klinik tablonun karmaşıklaşmasıyla birlikte tanı ve tedavinin zorlaşmasına neden olabilir. Aynı zamanda, bir enfeksiyonun varlığı, diğer enfeksiyonun şiddetini artırabilir.
İki farklı hastalığın eş zamanlı olarak bir bireyde var olması (koenfeksiyon) , bazı durumlarda iki farklı tedavi gerektirebilir. Her biri benzer semptomlar ve komplikasyonlarla ilişkilendirilen bu enfeksiyonları doğru bir şekilde teşhis etmek ve izlemek büyük önem taşır.
Solunum yolu enfeksiyonlarının doğru bir şekilde tespit edilmesi ;
- Uygun tedaviye başlama şansını artırır ve hastalığın ilerlemesini engelleyebilir. Özellikle bakteriyel enfeksiyonlar gibi bazı durumlarda, antibiyotik tedavisi gerekebilir, bu nedenle doğru tanı çok önemlidir.
- Yanlış veya gereksiz antibiyotik kullanımı, ilaç direncinin gelişmesine neden olabilir. Doğru teşhis, bu tür sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
- Solunum yolu enfeksiyonları bazen ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Örneğin, grip komplikasyonları zatürre gibi ciddi solunum sorunlarına neden olabilir. Doğru teşhis ve tedavi ile birlikte ileri komplikasyonların önlenmesi sağlanabilir.
TEST İÇİN ÖRNEK ALIMI NASIL YAPILIR?
Solunum yolu enfeksiyonlarını teşhis etmek için boğaz ve burun sürüntü örnekleri alınır. Bir sürüntü çubuğu kullanılarak önce boğazın arka kısmından, daha sonra aynı çubukla burun boşluğundan örnek alınır. Tek bir numune ile 7 farklı etkenin tespit edilmesi mümkün hale gelir.
7’li SOLUNUM YOLU PCR TESTİNDE NEDEN 7 FARKLI ETKEN TARANIYOR?
Grup A Streptokok (GAS) enfeksiyonları ve virüslerin aynı anda bulunması, özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. GAS, çocuklarda şiddetli boğaz enfeksiyonlarının yaygın bir nedenidir ve klinisyenler, çocuklarda ciddi komplikasyon riskini azaltmak için GAS ve yaygın solunum virüslerini test edebilirler.
En sık rastlanan Solunum Yolu Enfeksiyonlarının büyük bir kısmının sebebi, SARS-CoV-2, İnfluenza, RSV, Rinovirüs ve Adenovirüs gibi virüsler .
PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemi, bu enfeksiyonların tespitinde büyük bir rol oynar ve şu avantajları sunar:
- Yüksek Hassasiyet: PCR, enfeksiyon etkenlerinin genetik materyalini çok düşük konsantrasyonlarda dahi tespit edebilir, bu da hastalığın erken evrelerinde veya hafif vakalarda doğru sonuçlar elde edilmesini sağlar.
- Spesifiklik: PCR, hedeflenen enfeksiyon etkenini diğer organizmalardan ayırabilme yeteneğine sahiptir, bu nedenle yanlış pozitif sonuçların riski daha düşüktür.
- Hızlı Sonuçlar: PCR, kısa bir sürede sonuçlar üretebilir, bu da hastaların tedaviye daha hızlı başlamasına ve enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
“7li Solunum PCR Testi Paneli,” Grup A Streptokok etkenini ve dünya genelinde yaygın olarak bulunan virüsleri taramak için kullanılan PCR testidir. Tek bir numune ile 7 farklı etkeni hızlı bir şekilde tespit ederek %100 yakın spesifiklik ve duyarlılıkla sonuçlandırır.”